Att vara besatt: tankar om online dejting och hur det känns som slutet för kärlek

Jag har en lista på min telefon där jag skriver ner namnen på de män jag har träffat via dejtingsidor eller på krogen sedan 2014, vilken sida/app/krog vi träffades på och om vi hade sex eller inte. Det finns 35 namn på den listan och bara en handfull av dessa har jag träffat mer än en gång. Jag har också samlat på mig bilder av dessa män, och en dag är tanken att det ska bli ett kollage – en slags “wall of mistakes never to make again”.

Jag är så besatt av tanken på att träffa mannen jag vill spendera resten av mitt liv med att jag ofta inte kan njuta av min vardag, och jag planerar oftast mina dagar kring detta letande. Det känns inte hälsosamt och kan nog vara en stor anledning till att jag inte kommer längre än en första dejt: utan att egentligen säga orden högt sätter jag en otroligt stor press på mig själv och den jag dejtar att allt ska vara perfekt. Jag försöker att inte falla för de patriarkala strukturer som säger att vi kvinnor oftast “skrämmer bort” män genom att vara “för klängiga” eller “desperata” men vet att jag ändå förminskar mig själv i deras närhet, samtidigt som att jag försöker kämpa mig loss genom att försöka synas mer. De hör ändå aldrig av sig mer. Efter så pass många dejter som aldrig blir till något mer än en tillfällig flört börjar jag skuldbelägga mig själv, men mest tror jag att det handlar om att det finns för många fega män som inte vågar ta en risk.

Mer och mer börjar jag också tänka på mitt eget beteende i dejtingvärlden online: det är så lätt att bara gå vidare med ett knapptryck om den en dejtar inte faller en i smaken till hundra procent. Jag har använt mig av den här taktiken många gånger vilket måste betyda att många av de män jag har dejtat också använder sig av den taktiken. Till en början kändes det naturligt och jag dömde ingen för det, men efter så pass många år börjar jag nu bli orolig för att det är såhär det kommer att vara för all framtid. Det finns så många valmöjligheter att vi aldrig kommer att bli nöjda med det vi har; vi kommer inte ha lust att stanna kvar i något som inte känns bra hela tiden, vi kommer inte orka jobba för att skapa något äkta och långvarigt när en kan dejta en utvald person i några dagar/veckor/månader och sedan, med ett knapptryck, hitta en ny kandidat och blocka den andra.

Jag avundas mina vänner som hittade sin nuvarande partner för 5-10 år sedan. De träffades ute i verkliga livet och har sedan dess levt i sin bubbla de har skapat tillsammans. Kanske möttes de på jobbet eller i skolan eller på en fest med gemensamma vänner: de fick en chans att lära känna varandra utan pressen på att skapa den perfekta dejten, de har inga förväntningar på den andre för de har ingen aning om att denne en dag kommer att ligga bredvid dig när du vaknar och kärleken fick sakta växa fram i takt med att lagren av erfarenheter, minnen och framtidsdrömmar bockas av.

Min bubbla är min egen och jag har skapat den utifrån mina egna behov. Den innehåller sådant jag gillar, sådant jag vill göra, mina drömmar, mina problem, mina rädslor. Jag tar med mig den här bubblan när jag möter en människa för första gången och lägger då till alla mina förväntningar jag har på denne, och oavsett vad mitt första intryck av denne är så blir bubblan ogenomtränglig.

Självklart är det inte såhär för alla. Jag har vänner och bekanta som har gift sig, flyttat ihop med och/eller skaffat barn tillsammans med den person de träffade online. Kanske är det så att jag har varit singel “för länge” och därför inte nöjer mig med första bästa (och här kommer beteendet om att gå vidare med ett enkelt knapptryck jag pratade om ovan in) och när jag väl hittar någon som passar lägger jag all energi på att denne ska känna samma för mig och öppnar hela bubblan direkt, och när han inte gör det kompromissar jag inte genom att backa några steg och låta honom finna sin egen plats i min bubbla utan stänger den helt igen.
Jag är inte emot konceptet att inte nöja sig med första bästa: det är viktigt att ha krav och standarder. Men allt behöver inte komma på en gång.

Online dejting är stressigt. Vi känner ett behov av att visa vilka vi är på en gång, annars kanske vi hamnar på blocklistan, reservlistan eller ons-listan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s